Lectures and seminars Why don't they do what we tell them? - A policy lab on scientific advice

23-09-2024 3:00 pm - 4:30 pm Add to iCal
Campus Solna Ragnar Granit, våning 3 Biomedicum, Solnavägen 9, 171 65 Solna
Question mark. Photo: Pixabay
Photo: Pixabay

Our popular policy labs continue! In the second policy lab of the autumn semester, we will discuss scientific advise in Sweden, along with a group of expert.

Please note that this policy lab is held in Swedish!

For more information about our policy labs and to see upcoming labs, please visit our website.

Innehåll

Det finns ett starkt stöd från allmänheten för att politik ska bedrivas på evidensbaserad grund.

I den bästa av världar stöder vetenskaplig expertis ett effektivt politiskt beslutsfattande. I en demokrati måste politiska beslut även ta hänsyn till andra aspekter: sociala, ideologiska, ekonomiska och moraliska och så vidare.

I Sverige utövas vetenskaplig rådgivning på många sätt – via aktiva forskare och universitet, men också via expertmyndigheter och vårt kommittéväsende. Tillsammans med en grupp experter frågar vi oss; räcker det som finns och använder staten sina myndigheter och lärosäten på bästa sätt? Och inte minst, hur kan politiker och forskare nå varandra utan att kompromissa med sina olika roller?

Medverkande

Samtalet leds av Maja Fjaestad, tidigare statssekreterare, expertkoordinator på Centrum för hälsokriser och i gruppen av experter hittar vi: 

Sven Stafström, tidigare Generaldirektör för Vetenskapsrådet

Camilla Hansén, riksdagsledamot och styrelsemedlem i RiFo (Sällskapet riksdagsledamöter och forskare)

Jonas Björck, Generaldirektör på Forte

Anmälan

Klicka här för att anmäla dig! Vi bjuder på kaffe, te och fikabröd. 

Om policy lab

Policy lab är ett forum för diskussion och lärande om relationen mellan forskning och beslutsfattande. Syftet är att öka kunskapen och intresset om offentlig förvaltning, om beslutsfattande och politik, om policyarbete byggt på vetenskap och om advocacy-arbete/opinionsbildande. De arrangeras av en arbetsgrupp som består av personer från Centrum för hälsokriser, Centre of Excellence for Sustainable Health – CESH och Kansliet för forskning och forskarutbildning på KI.